![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/02-322-1024x683.jpg)
![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/03-323-1024x683.jpg)
![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/04-310-1024x683.jpg)
![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/05-143-1024x683.jpg)
![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/06-147-1024x683.jpg)
![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/07-142-1024x683.jpg)
![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/08-145-1024x683.jpg)
![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/09-144-1024x683.jpg)
![](https://poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/10-140-1024x683.jpg)
Siewierz słynął z bogatej i wyrafinowanej kuchni już przed wiekami. Nic w tym dziwnego zważywszy na potężne zaplecze: w pobliskich wsiach hodowano stada gęsi, gospodynie kisiły doskonały żur zaś rolnicy, młynarze i piekarze potrafili zadbać o jakość chleba. Właśnie te trzy mocne punkty wyznaczają kulinarną mapę miasta. Ministerialna lista potraw regionalnych wymienia aż siedem pozycji pochodzących z Siewierza: są więc słynne wątróbki gęsie (przed smażeniem moczone w mleku), żołądki gęsi po siewiersku (z czosnkiem i pieprzem), siewierska gęś pieczona, smalec gęsi z Siewierza. Tradycyjny przepis na siewierską kaczkę przewiduje pieczenie ptaka w piecu chlebowym. Kulinarną panoramę miasta zamykają: idealny do picia, łagodny siewierski żurek oraz brusznica.