![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/02-360-1024x683.jpg)
![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/03-361-1024x683.jpg)
![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/04-346-1024x683.jpg)
![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/05-180-1024x683.jpg)
![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/06-185-1024x683.jpg)
![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/07-180-1024x683.jpg)
![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/08-181-1024x683.jpg)
![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/09-182-1024x683.jpg)
![](https://www.poznaj-slask.pl/wp-content/uploads/2022/02/10-177-1024x683.jpg)
Przybywając do Złotego Potoku, przy okazji wizyty we Dworku Krasińskich, warto odwiedzić, którąś z okolicznych smażalni pstrągów, oraz przyjrzeć się najstarszym hodowlą tej ryby w Europie. Pstrągi w Złotym Potoku były hodowane już w połowie XIX, kiedy to Edward Raczyński założył w tym miejscu gospodarstwo rybackie. Wybudowano 32 stawy hodowlane o łącznej powierzchni 132 tysięcy metrów kwadratowych. Natomiast woda zasilająca zbiorniki była czerpana ze źródeł Elżbiety i Zygmunta, nazwanych tak na cześć Krasińskich.